24 mei 2023

Innovatie is een cruciaal element voor elk succesvol bedrijf, maar het kan een uitdaging zijn om nieuwe producten, diensten of processen op de markt te brengen, vooral wanneer u geconfronteerd wordt met budgettaire beperkingen. Bij FI Group begrijpen we de obstakels bij het creëren van iets innovatiefs, en we zijn er om u te helpen uw Onderzoek en Ontwikkeling budget verder te rekken door belastingkredieten en belastingvermindering van de overheid terug te vorderen.  

Waarom O&O belastingkredieten aanvragen?  

Als u een bedrijf bent dat verder wil groeien en uitbreiden, of het nu gaat om uw producten of processen, dan kunt u in aanmerking komen voor belastingkredieten voor O&O. Dit zijn belastingprikkels die bedoeld zijn om innovatie en investeringen in R&D aan te moedigen. Door aanspraak te maken op deze belastingkredieten kunt u een financiële injectie krijgen die u kan helpen om te blijven investeren in Onderzoek en Ontwikkeling, vooral als u een klein of middelgroot bedrijf bent dat geen toegang heeft tot grote hoeveelheden kapitaal. Bovendien kunnen belastingkredieten voor O&O u helpen uw belastingaanslag te compenseren.  

Wie kan aanspraak maken op O&O-belastingkredieten?  

Veel bedrijven in verschillende sectoren, van technologie en productie tot gezondheidszorg en landbouw, kunnen aanspraak maken op O&O-belastingkredieten als ze nieuwe producten, diensten of processen ontwikkelen die een vooruitgang betekenen in wetenschap of technologie. Bovendien moeten ze een Belgische belastingbetaler zijn en geld hebben uitgegeven aan O&O.  

De gedeeltelijke vrijstelling van de bedrijfsvoorheffing voor onderzoekers  

Als uw bedrijf onderzoekers in België tewerkstelt, kan het interessant zijn om gebruik te maken van de gedeeltelijke vrijstelling van bedrijfsvoorheffing voor onderzoekers. Deze fiscale stimulans kan aanzienlijke financiële voordelen opleveren en tegelijkertijd innovatie en onderzoek in uw bedrijf bevorderen.  

Om u te helpen optimaal gebruik te maken van deze fiscale stimulans, hebben we enkele essentiële gegevens verzameld over de gedeeltelijke vrijstelling van bedrijfsvoorheffing voor onderzoekers in België. We onderzoeken ook andere belastingvoordelen die beschikbaar zijn voor O&O-activiteiten en bespreken de naleving van de Belgische belastingregels.  

Criteria om in aanmerking te komen voor de belastingvrijstelling  

De vrijstelling is beschikbaar voor onderzoekers die werkzaam zijn in verschillende domeinen, waaronder natuurwetenschappen, ingenieurswetenschappen, sociale wetenschappen en menswetenschappen. De onderzoeker moet ook in dienst zijn van een instelling die wetenschappelijke onderzoeks- of ontwikkelingsactiviteiten verricht.  

De onderzoekers moeten rechtstreeks betrokken zijn bij O&O-activiteiten, zoals het uitvoeren van experimenten, het analyseren van gegevens of het schrijven van rapporten. Administratieve of onderwijstaken komen niet in aanmerking voor de vrijstelling.  

Andere belastingvoordelen voor O&O-activiteiten   

België biedt verschillende andere fiscale stimuli voor O&O activiteiten, waaronder de investeringsaftrek en de innovatie-inkomstenaftrek.  

Met de investeringsaftrek kunnen bedrijven een percentage van hun investeringen in O&O-activiteiten aftrekken van hun belastbaar inkomen. De aftrek kan oplopen tot 13,5% voor grote ondernemingen en tot 25% voor kleine en middelgrote ondernemingen (KMO’s).  

Dankzij de innovatie-inkomstenaftrek kunnen bedrijven 85% van hun netto-inkomsten uit bepaalde intellectuele-eigendomsrechten (IP), zoals octrooien en softwarecopyrights, aftrekken van hun belastbaar inkomen. Om in aanmerking te komen voor de aftrek moet het bedrijf eigenaar zijn van de IE-rechten en O&O-uitgaven hebben gedaan om ze te ontwikkelen.  

Hoe kan FI Group u helpen bij het claimen van O&O belastingkredieten?  

Bij FI Group kan ons team van ervaren Onderzoek en Ontwikkeling consultants u helpen bij het aanvragen van O&O belastingkredieten door samen met u uw project te begrijpen en te bepalen of u in aanmerking komt. Vervolgens helpen wij u met het opstellen en indienen van uw aanvraag bij de overheid. Wij begeleiden u door het hele proces, van het identificeren van in aanmerking komende kosten en activiteiten tot het leveren van technische rapporten en ondersteuning bij vragen van de overheid.  

  • Een team van ervaren O&O-consultants die u kunnen helpen uw claim te maximaliseren.  
  • Een op succes gebaseerde tariefstructuur, zodat u ons alleen betaalt als wij erin slagen uw belastingkredieten veilig te stellen  
  • Transparante servicevoorwaarden zonder verborgen extra’s  
  • Een bewezen staat van dienst, die bedrijven van alle groottes heeft geholpen miljoenen euro’s aan belastingkredieten voor O&O te claimen.  
  • Voortdurende ondersteuning en advies om u te helpen te blijven innoveren en uw bedrijf te laten groeien.  

5 vragen die u moet stellen als u op het punt staat uw O&O-avontuur te beginnen  

Als het gaat om innovatie en Onderzoek en Ontwikkeling, moeten bedrijven het spel voorblijven om concurrerend te blijven. Samenwerken met een innovatief en ervaren adviesbureau als FI Group kan bedrijven helpen om de complexe wereld van O&O belastingkredieten en subsidies te navigeren, maar ook om nieuwe innovatieve projecten te ontwikkelen en te implementeren. Hier zijn vijf unieke vragen om te stellen:  

1.- Hoe kan FI Group bedrijven helpen met internationale expansie?   

Als bedrijven wereldwijd uitbreiden, krijgen ze te maken met nieuwe uitdagingen en kansen op het gebied van O&O en innovatie. Een ervaren adviesbureau als FI Group kan waardevolle ondersteuning bieden bij het navigeren door de verschillende belastingvoordelen en financieringsmogelijkheden die beschikbaar zijn in verschillende landen. Ze kunnen bedrijven ook helpen om een sterke O&O aanwezigheid op te bouwen in nieuwe markten door hen te begeleiden bij de lokale regelgeving en cultuur. 

2.- Hoe kunnen onze experts bedrijven helpen de risico’s van innovatie te beheersen?  

Innovatie is inherent risicovol en bedrijven moeten deze risico’s effectief beheren om hun kansen op succes te maximaliseren. FI Consultants kan bedrijven helpen bij het identificeren en beperken van risico’s die gepaard gaan met innovatie, van naleving van regelgeving tot bescherming van intellectuele eigendom. Ze kunnen ook begeleiding bieden bij het in evenwicht brengen van innovatiedoelstellingen op korte en lange termijn.  

3.- Hoe kan FI Group bedrijven helpen bij het ontwikkelen van een innovatiecultuur?  

Innovatie gaat niet alleen over O&O projecten en de ontwikkeling van nieuwe producten. Het gaat ook over het creëren van een cultuur die creativiteit en nieuwe ideeën stimuleert. FI Group kan u begeleiden bij het ontwikkelen van een innovatiecultuur binnen een organisatie, van het identificeren van de belangrijkste stakeholders tot het creëren van stimulansen voor innovatie.   

4.- Hoe kunnen onze specialisten bedrijven helpen met duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid?   

In de wereld van vandaag worden duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid steeds belangrijker voor bedrijven in alle sectoren. Onze FI Experts kunnen bedrijven helpen bij het identificeren van innovatiemogelijkheden die deze waarden ondersteunen, van het ontwikkelen van nieuwe milieuvriendelijke producten tot het verminderen van afval en emissies in productieprocessen. Zij kunnen ook begeleiding bieden bij het communiceren van deze inspanningen naar belanghebbenden en consumenten.  

5.- Hoe kan deze O&O consultancy bedrijven helpen om opkomende technologieën en trends voor te blijven?   

Innovatie evolueert voortdurend en bedrijven moeten opkomende technologieën en trends voorblijven om competitief te blijven. FI Group kan waardevolle inzichten verschaffen in de laatste ontwikkelingen in hun sector, van nieuwe materialen en technologieën tot opkomende markten en consumententrends. Onze specialisten kunnen bedrijven ook helpen bij het ontwikkelen en implementeren van strategieën om de concurrentie voor te blijven. 

FI Group heeft 20 jaar ervaring en wil u ondersteunen bij het begrijpen en benutten van de beschikbare O&O+I mogelijkheden. Onze experts staan tot uw beschikking om uw project te analyseren en samen met u de volgende stappen te zetten.  

Yvette Poumpalova

× How can I help you?