11 oktober 2023

In 2023 ontstaat er een golf van innovatie best practices op het gebied van beveiliging. De fintech-industrie gaat om met gevoelige en vertrouwelijke informatie en bevindt zich in de voorhoede van technische innovatie. Omdat het een cruciale rol speelt in de transformatie van de manier waarop de industrie groeit en ontwikkelingen beheert, is het cruciaal om rekening te houden met cyberbeveiliging. Met de introductie van technologieën als blockchain, artificiële intelligentie en Internet of Things, moeten bedrijven de beveiliging van gegevens in de gaten houden om deze te beschermen tegen bedreigingen van buitenaf.   

Cyberbeveiliging 

Cyberbeveiliging wil de veiligheid van financiële diensten verbeteren door technologische innovatie. Met de introductie van technologieën zoals cloud computing kunnen bedrijven klantgegevens beschermen en ervoor zorgen dat ze voldoen aan alle bepalingen van de privacywetgeving. Hier zijn enkele opkomende technologieën die je hierbij kunnen ondersteunen in 2023:  

Blockchain  

Potentiële toepassingen voor blockchain zijn transparantie van gegevensuitwisseling, samenwerking en controle van gegevens, gedecentraliseerde financiën, beheer van toeleveringsketens, traditionele financiën, gegevensprivacy en meer.  

 • In de meest algemene zin is een blockchain een systeem voor het vastleggen van informatie; de informatie wordt op zo’n manier opgeslagen dat het moeilijk of onmogelijk is om het systeem te veranderen, te hacken of te bedriegen.  

Deze technologie heeft een lange levensduur omdat het een enorme flexibiliteit heeft en het vermogen om bijna elke industrie en sector van de markt te ontwrichten. Het heeft de potentie om de boekhouding, het bestuur en meerdere afdelingen van elk bedrijf te raken. Maar het kan ook ingrijpende gevolgen hebben voor sectoren als de banksector, de voedingsmiddelenindustrie, de gezondheidszorg en de medische sector en de productiesector.  

Artificiële intelligentie (AI)  

Artificiële intelligentie (AI) verwijst naar de simulatie van menselijke intelligentie door middel van softwarematig gecodeerde heuristieken. Tegenwoordig is deze code overal aanwezig, van cloudgebaseerde bedrijfsapplicaties tot consumentenapps en zelfs ingebed in firmware.  

Klanten vragen steeds meer om gepersonaliseerde diensten en producten die zijn afgestemd op hun uitdagingen en behoeften. Hyperpersonalisatie en AI zijn opkomende tools om aan deze vraag te voldoen, waarbij fintech-bedrijven de kracht van algoritmen gebruiken om met hun klanten te communiceren. Artificiële intelligentie stelt hen in staat om hun zakelijke aanbod af te stemmen op de individuele behoeften van hun klanten.  

Het zorgt er ook voor dat de kennis toeneemt, omdat financieel beheer slimmer wordt. Bij het omgaan met financiën zijn de volgende voordelen:  

 • Meer transparantie: het verzamelen van gegevens maakt het mogelijk om financiële risico’s te verbeteren en te voorspellen, en klanten weten precies wat er in elke uitgavenbeslissing is meegenomen en waarom.   
 • Minder menselijke fouten: geautomatiseerde oplossingen besparen uren handmatig beheer en verminderen het aantal fouten drastisch.  
 • Financiële optimalisatie: fintech gaat verder dan automatisering om enorme hoeveelheden gegevens om te zetten in waardevolle informatie voor budgettering, het identificeren van besparingsmogelijkheden en het nemen van betere beslissingen.  

AI ontwikkelt zich voortdurend ten gunste van veel verschillende industrieën, bijvoorbeeld: van het voorspellen van de beschikbaarheid van grondstoffen en het voorspellen van toekomstige materiaalkosten, waardoor veranderingen in elke fase van het productieproces in de industriële sector mogelijk worden; tot het verbeteren van de efficiëntie, het verbeteren van de kwaliteitscontrole en het bieden van mogelijke chemische combinaties en het voorspellen van hun effectiviteit voor specifieke doeleinden, wat leidt tot innovatie in de chemische sector. 

Internet of Things (IoT)  

Het Internet of Things (IoT) is een naam voor de verzameling netwerkapparaten, met uitzondering van traditionele computers zoals laptops en servers. Bijvoorbeeld:  

 • Wi-Fi-verbindingen  
 • Bluetooth-verbindingen en   
 • Near Field Communication (NFC)  

Het IoT omvat “slimme” apparaten, zoals koelkasten en thermostaten; beveiligingssystemen voor de infrastructuur; computerrandapparatuur, zoals webcams en printers; routers.  

IoT belooft een groot aantal gebieden te transformeren. Aangesloten apparaten kunnen professionals in verschillende sectoren helpen om hun prestaties en producten binnen en buiten het veld te monitoren. Computers kunnen vervolgens de gegevens evalueren om professionals te helpen producten en diensten aan te passen en de resultaten voor klanten en projecten te verbeteren.  

Het gebruik van slimme apparaten betekent waarschijnlijk ook een concurrentievoordeel voor bedrijven die ze strategisch gebruiken. Door bijvoorbeeld gegevens over energieverbruik en voorraadniveaus bij te houden, kan een bedrijf zijn totale kosten aanzienlijk verlagen. Connectiviteit kan bedrijven ook helpen om effectiever de markt op te gaan.  

Waarom is cyberbeveiliging essentieel?  

Cyberbeveiliging is cruciaal in fintech om gevoelige gegevens te beschermen, cyberaanvallen te voorkomen, aan regelgeving te voldoen en het vertrouwen van klanten te behouden:  

 • Fintech-bedrijven gaan om met gevoelige gegevens: Fintech-bedrijven verwerken een enorme hoeveelheid aan gegevens, waaronder de persoonlijke en financiële informatie van hun klanten. Robuuste cyberbeveiligingsmaatregelen zijn nodig om deze informatie te beschermen tegen diefstal, fraude of misbruik. 
 • Fintech-bedrijven werken online: waardoor ze kwetsbaar zijn voor cyberbedreigingen zoals phishing-aanvallen, malware en ransomware. Een cyberaanval op een fintech bedrijf kan een aanzienlijke impact hebben op de bedrijfsvoering, reputatie en financiële stabiliteit.  
 • Fintech bedrijven zijn onderworpen aan regelgeving: regelgeving die hen verplicht sterke cyberbeveiligingsmaatregelen te implementeren om de informatie van hun klanten te beschermen. Dit is noodzakelijk om juridische en financiële sancties te voorkomen.  
 • Fintech-bedrijven werken op vertrouwen: Fintech-bedrijven zijn voor hun succes sterk afhankelijk van het vertrouwen van klanten. Datalekken of beveiligingsincidenten kunnen dit vertrouwen ondermijnen en leiden tot verlies van klanten en reputatie.

Met FI Group als uw betrouwbare partner kunt u zich een weg banen door het veranderende landschap van O&O-financiering en de beschikbare stimuleringsmaatregelen optimaal benutten. 

Yvette Poumpalova 

× How can I help you?