De Europese faciliteit voor herstel en veerkracht (FHV), die in februari 2021 is opgericht, is de kern van NextGenerationEU, en de EU-Commissie heeft het eerste verslag gelanceerd waarin de situatie ervan wordt geanalyseerd.
In dit document wordt tot in detail gekeken naar de noodzakelijke stappen die tot dusver zijn gezet en uitgevoerd. Het geeft een overzicht van de huidige stand van uitvoering volgens de gestelde doelen wat betreft de klimaat– en digitaliseringsmaatregelen tegen 2026.
Van voorbereiding tot uitvoering
Na de voorbereidingsfase in april 2021 zijn reeds 22 van de 26 EU-lidstaten die hun herstel- en veerkrachtplan (HVP) hebben ingediend, goedgekeurd.
Na een positieve beoordeling door de Europese Raad werden operationele regelingen getroffen. Deze maatregelen bestrijken belangrijke aspecten van de concrete uitvoering van elk nationaal HVP en zorgen voor:
Tot op heden zijn acht operationele regelingen getroffen (Spanje, Frankrijk, Slowakije, Griekenland, Italië, Portugal, Kroatië, Letland). Pas nadat deze stap is gezet, kunnen de fondsen volgen.
De motor voor de financiering van het Europa na COVID-19
De EU-Commissie is erin geslaagd alle geplande betalingen en verzoeken te financieren. Tot dusver is 66,6 miljard euro aan 21 lidstaten uitbetaald. Op die manier wordt steun verleend aan de landen die nog steeds te kampen hebben met de economische gevolgen van de pandemie:
De zes pijlers: ontwikkelingen en overgangen
De hervormingen en investeringen die in elk van de nationale HVP’s zijn opgenomen, moeten de doelstellingen voor klimaat en digitale bestedingen halen en op passende wijze bijdragen tot de zes pijlers of van Europees belang zijn. Tot dusver is de totale geraamde bijdrage van alle lidstaten in fondsen als volgt verdeeld, waarbij de grootste bedragen bestemd zijn voor slimme, duurzame en inclusieve groei; groene transitie; en sociale en territoriale cohesie. .
Belgische maatregelen gerealiseerd en uitgevoerd
Financiering van 140 nationale hervormings- en investeringsprojecten
Het nationale HVP is gebaseerd op de zes pijlers en zal door de faciliteit worden gesteund met een financiering van 5,9 miljard euro. Het plan omvat in totaal 140 hervormings- en investeringsprojecten.
Rekening houdend met de verschillende beleidslijnen is er in België aanzienlijke vooruitgang geboekt op het vlak van maatregelen inzake groene transitie, digitale transformatie, sociale en territoriale cohesie, en veerkracht op gezondheids-, economisch, sociaal en institutioneel vlak.
Broeikasgasemissies verminderen tegen 2030
Het Belgische plan zal bijdragen tot de verwezenlijking van de EU-doelstellingen om de netto-uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met ten minste 55% te verminderen en tegen 2050 klimaatneutraliteit te bereiken. Energie-efficiëntie, circulaire economie en afvalbeheer maken slechts een deel uit van de maatregelen binnen dit thema:
Toegang tot cultureel erfgoed door digitalisering
België ondersteunt de transformatie met verschillende maatregelen, waaronder:
België wijst 7% meer middelen toe dan het door-de-EU-vereiste-minimum, en de vernieuwende ontwikkeling in het HVP is de digitalisering van de culturele en mediasectoren. Aanzienlijke investeringen zullen culturele en mediabedrijven uitrusten met technologische instrumenten voor ontwikkeling en ondersteuning, en de digitale transformatie van grote culturele instellingen bevorderen. Het doel is de toegankelijkheid van het cultureel erfgoed te vergroten.
Een groeiend fietswegennet
Binnen deze pijler zullen de diverse maatregelen ter ondersteuning van de sociale en territoriale cohesie het gebruik van de natuurlijke hulpbronnen verbeteren en het milieu op lokaal niveau in stand houden.
Wat de Belgische infrastructuur betreft, omvat het HVP investeringen om de aanleg van fietspaden in rijkswegen aan te moedigen. Dit zal de toegang tot een meer samenhangend fietswegennet voor burgers en de toeristische sector bevorderen en daardoor betere mogelijkheden bieden om de fiets te kiezen in plaats van andere vervoerswijzen.
Ontwikkelen van de gezondheid van de volgende generatie
Het Belgische plan is toegespitst op de pijler gezondheid, economische, sociale en institutionele veerkracht en omvat twee belangrijke ontwikkelingen:
Om bij te dragen tot en het verbeteren van de levenskwaliteit voor de komende generaties.
FI Group heeft 20 jaar ervaring en wil u ondersteunen bij het begrijpen en benutten van de beschikbare O&O+I mogelijkheden. Onze experts staan tot uw beschikking om uw project te analyseren en samen met u de volgende stappen te zetten.