Eind 2019 heeft België de definitieve versie van het Nationaal Energie- en Klimaatplan voor 2021-2030 ingediend bij de Europese Commissie. Hier zijn ook mobiliteit, wetenschap, financiën, defensie, landbouw, zowel op federaal als regionaal niveau, betrokken. Samen richten ze zich op de transitie naar een koolstofarme samenleving en bieden ze vandaag financiering aan om die ambitie waar te maken.
Wat zijn de strategische doelstellingen van het plan?
In het plan wordt beschreven hoe het land zal bijdragen tot de langetermijndoelstellingen voor de vermindering van broeikasgasemissies in het kader van de Overeenkomst van Parijs. Het doel is de overschakeling naar een duurzamer, betrouwbaarder en betaalbaarder energiesysteem voor het België van morgen.
FI Group zet zich in voor duurzaamheid en de overgang naar een koolstofarme samenleving. Rekening houdend met de doelstellingen van het plan zijn de volgende vijf energiedimensies in de sector vatbaar voor verandering en evolutie tegen 2030:
De zes grootste sectoren
De hindernissen van de industrieën
België heeft een open economie en ligt in het hart van een zone met intense economische activiteit. De economie is grotendeels opgebouwd uit de volgende zes markten:
Elk van deze sectoren is een bron van broeikasgassen, waarbij drie grote markten de grootste struikelblokken vormen voor België: emissies in verband met energieverbruik, vervoer en industriële processen.
Subsidies voor innovatie en energiebesparing
De investeringen in groene en duurzame maatregelen van de afgelopen 30 jaar hebben de emissies beïnvloed en hebben geleid tot een daling in alle zes grote sectoren. In België is de uitstoot van alle broeikasgassen gedaald door:
De door het wegvervoer veroorzaakte emissies zijn sinds 1990 wel voortdurend toegenomen. Dit is te wijten aan het steeds toenemende aantal auto’s en het steeds grotere verkeer. De groei van het verkeer is de laatste jaren echter aanzienlijk vertraagd.
Daarnaast stelt België subsidies beschikbaar voor bedrijven die innovatieve en energiebesparende maatregelen willen nemen (zowel op federaal, regionaal als lokaal niveau). Bedrijven die investeren in rationeel energiegebruik of groene energie kunnen steun en advies krijgen over toelagen en premies zoals:
Elke subsidie heeft haar eigen voorwaarden voor het indienen van een aanvraag: FI Group gaat de uitdaging aan om deze te identificeren en de beste match te vinden voor uw project; de aanvraagmethodes en deadlines te begrijpen en over de nodige projectkennis te beschikken; te investeren in de ontwikkeling van uw projectdossier met de nodige technische en administratieve voorbereiding.
Met als doel over de belangrijkste kennis te beschikken alvorens een beslissing te nemen over een geschikte investering(en).
Energiepact: veilig, duurzaam en betaalbaar
De interfederale energiepact baseert zich op een gemeenschappelijke ambitie voor de energietransitie en wordt door de drie gewestelijke regeringen en de federale regering erkend als een belangrijk streven voor verdere evolutie.
De grote uitdaging van het nationale beleid is om de behoeften op een efficiënte, veerkrachtige en transparante manier te verzekeren. Daarom streeft België naar een drievoudig optimum dat tegen 2050 moet worden bereikt:
FI Group heeft 20 jaar ervaring en wil u ondersteunen bij het begrijpen en benutten van de beschikbare O&O+I mogelijkheden. Onze experts staan tot uw beschikking om uw project te analyseren en samen met u de volgende stappen te zetten.