Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) heeft tot doel de economische, sociale en territoriale cohesie in de Europese Unie te versterken door onevenwichtigheden tussen haar regio’s te corrigeren.
Het is een van de financiële instrumenten van het cohesiebeleid van de Europese Unie. Samen met het Cohesiefonds (CF), het Europees Sociaal Fonds Plus (ESF+) en het Fonds voor een rechtvaardige overgang (JTF) dragen deze instrumenten bij tot de verwezenlijking van economische, sociale en territoriale cohesie in de EU. In totaal bedragen de voor het cohesiebeleid toegewezen middelen voor de periode 2021-2027 392 miljard euro.
Het EFRO wil met name economische, sociale en territoriale ongelijkheden verminderen door financiering te verstrekken aan particuliere en openbare instanties en investeringen te ondersteunen via specifieke nationale en regionale programma’s.
De EFRO-middelen worden toegewezen volgens de volgende prioriteiten om Europa en zijn regio’s:
Het EFRO kan bijdragen aan de volgende doelstellingen van het regionaal beleid:
Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) financiert programma’s onder gedeelde verantwoordelijkheid van de Europese Commissie en de nationale en regionale autoriteiten in de lidstaten. Hierdoor kunnen de EU-landen hun specifieke territoriale behoeften aanpakken, kiezen welke projecten zij ondersteunen en zijn zij tevens verantwoordelijk voor het beheer van de programma’s.
Gewoonlijk cofinanciert het EFRO projecten voor een percentage van ongeveer 50%-85% van de subsidiabele kosten. De resterende kosten moeten worden gefinancierd door de begunstigden van het project of via andere financieringsbronnen.
Interreg is een van de belangrijkste instrumenten die door het EFRO worden gefinancierd. Het heeft tot doel samenwerking over de grenzen heen te ondersteunen om gemeenschappelijke uitdagingen op het gebied van gezondheid, milieu, onderzoek, onderwijs, vervoer, duurzame energie en meer gezamenlijk aan te gaan. Zo dragen de bijna 100 Interreg-programma’s over de grenzen heen bij aan de samenwerkingsprioriteiten van het cohesiebeleid.
Met een toewijzing van bijna 10 miljard euro voor de periode 2021-2027 biedt dit instrument niet alleen financiering voor projecten tussen de lidstaten onderling, maar betrekt het sinds kort ook hun ultraperifere regio’s, de toetredende landen van de EU en de nabuurschapslanden.
Interreg ondersteunt met name grensoverschrijdende mobiliteit, milieubescherming, noodhulpdiensten, gekwalificeerde banen en toegang tot openbare diensten, maar ook een beter samenwerkingsbestuur en een veiliger Europa.
De Interreg-middelen voor de periode 2021-2027 worden verdeeld over de volgende onderdelen:
Interreg financiert ook projecten buiten de EU-grenzen, die verschillende gebieden bestrijken:
Europe helpt bij het opzetten van een economisch, milieu- en/of sociaal project voor Vlaanderen, Brussel en Wallonië via de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.
Voor België heeft elke regionale regering besloten een afdeling op te richten die specifiek verantwoordelijk is voor het beheer en de coördinatie van het fonds.
Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) is de overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor de uitvoering van het EFRO in het Vlaamse Gewest in België en beheert het operationele programma “Investeren in groei en werkgelegenheidskansen Vlaanderen”. Het operationele programma draait om 4 assen:
Met als doel het versterken van duurzame ontwikkeling, de competentie van Vlaanderen en het leveren van een essentiële bijdrage aan de realisatie van de Europese doelstellingen in het kader van Europa 2020 – Strategie voor een innovatieve, duurzame en inclusieve groei.
In deze regio is de Waalse Overheidsdienst (SPW) de verantwoordelijke overheidsinstantie voor de uitvoering van het EFRO in het Waalse Gewest. Haar operationeel programma is gericht op het verhogen van de duurzame groei en de werkgelegenheidsgraad.
De Covid-19 crisis heeft sommige sectoren zwaar getroffen. Daarom maakt het EU-pakket REACT het mogelijk om de inspanningen die tijdens deze crisis werden geleverd, te ondersteunen (versterking van de veerkracht van de gezondheidszorgsystemen, ondersteuning van de digitale ontwikkeling van kmo’s, versterking van de O&O-sector), terwijl de doelstelling van sociaaleconomische, ecologische en duurzame ontwikkeling, met inbegrip van toerisme en cultuur, wordt nagestreefd.
Het Waalse operationele programma is opgebouwd rond zeven krachtlijnen:
FI Group heeft 20 jaar ervaring en wil u begeleiden op de nieuwe weg van de NextGenerationEU. Onze experts staan tot uw beschikking om te analyseren hoe uw project past in het Europese herstelfonds NextGenerationEU en om samen met u de volgende stappen te zetten.