Het Nationaal Energie- en Klimaatplan focust op de Belgische ambities om over te schakelen naar een koolstofarme samenleving. Om dit te bereiken is zowel nationale als gewestelijke financiering nodig. De Brusselse regering heeft onder meer de oprichting van een Economisch Transitiefonds in september 2022 goedgekeurd. Met 10 miljoen euro wil dit fonds bedrijven ondersteunen die de keuze maken voor economische transitie, door te kiezen voor meer hulpbronnenefficiënte modellen.
Een blik op België 2030
Eind 2019 diende België bij de Europese Commissie de definitieve versie in van het Nationaal Energie- en Klimaatplan voor 2021-2030. Naast energie en klimaat gaat het om mobiliteit, wetenschapsbeleid, financiën, defensie, landbouw, zowel op federaal als regionaal niveau. Samen focussen ze op de transitie naar een koolstofarme samenleving en bieden ze vandaag financiering aan om die ambitie waar te maken.
Het plan schetst hoe het land zal bijdragen aan de langetermijndoelstellingen voor de vermindering van broeikasgasemissies in het kader van het Akkoord van Parijs. Het doel is de overgang naar een duurzamer, betrouwbaarder en betaalbaarder energiesysteem voor het België van morgen.
Lucht-, klimaat- en energiebeheer in Brussel
De Brusselse code voor lucht-, klimaat- en energiebeheer (COBRACE) werd in 2013 aangenomen en is sindsdien blijven evolueren. Deze code omvat talrijke maatregelen inzake energie-efficiëntie, hernieuwbare energie, vervoer, luchtkwaliteit en klimaat.
In 2021 zijn nieuwe maatregelen in deze code opgenomen:
Het Brussels Lucht-Klimaat Energieplan (PACE) werd in 2016 binnen deze code aangenomen en stelt 64 maatregelen en 144 acties voor.
De oprichting van het Economisch Transitiefonds in 2022
In september 2022 heeft de Brusselse regering de oprichting goedgekeurd van een Fonds voor Economische Transitie, waarvoor 10 miljoen euro wordt uitgetrokken. Het doel van dit fonds is bedrijven te ondersteunen die kiezen voor economische transitie door efficiëntere modellen voor hulpbronnen aan te nemen.
Het zal bedrijven helpen bij hun energie-efficiëntie in het kader van het Air Climate Energy Plan, dat tot doel heeft de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met minstens 47% te verminderen.
Een extra instrument om economische kansen te creëren
Het Fonds voor Economische Transitie is een bijkomend instrument dat het mogelijk moet maken om deze ambitieuze doelstellingen te bereiken en tegelijk economische kansen te bieden aan de Brusselse ondernemingen. Zijn opdracht bestaat erin diegenen te financieren die kiezen voor economische transitie door de invoering van koolstofarme, circulaire of regeneratieve economische modellen.
Het Fonds voor Economische Transitie zal bedrijven financieren via leningen, medefinanciering door banken, quasi-aandelenkapitaal of minderheidsparticipaties in bedrijven.
Het zal financieren:
De investeringen van het Economisch Transitiefonds bedragen minimaal 80.000 euro en maximaal 1.500.000 euro.
Voor meer informatie over het in aanmerking komen voor dit fonds, de analyse van uw onderneming en economische situatie en ondersteuning bij de aanvraag, kunt u contact opnemen met een expert consultant van FI Group. Na een audit staat deze klaar om u te helpen met de aanvragen en voorwaarden voor toegang tot het Economisch Overgangsfonds.
FI Group heeft 20 jaar ervaring en wil u ondersteunen bij het begrijpen en benutten van de beschikbare O&O+I mogelijkheden. Onze experts staan tot uw beschikking om uw project te analyseren en samen met u de volgende stappen te zetten.