1 september 2022

Iedere bedrijfsleider weet dat er aan innovatie moet worden gedaan om competitief te blijven. Niet vernieuwen is stilstaan en uiteindelijk valt men achter op de concurrentie. Wij spraken met Dylan Meneve, Business Developer bij FI Group België, die zich inzet om jouw bedrijfsactiviteiten te verbeteren. Zo zegt hij zelf dat je best start door te onderzoeken hoe iets efficiënter kan gebeuren. Om vervolgens de nodige ontwikkelingen uit te voeren en tot een beter resultaat te komen. Het begint bij een team van onderzoekers, wat een grote kost kan zijn voor een onderneming en uiteindelijk een limiterende factor kan spelen voor jouw innovatie. Dus wat is FI Group’s oplossing hiervoor? Dylan legt het hieronder voor je uit! 

Hoe beginnen we eraan?

Door de vrijstelling op bedrijfsvoorheffing voor onderzoekers (BV) toe te passen helpt FI Group jou met het drukken van de personeelskosten. Dankzij deze maatregel kunnen bedrijven in aanmerking komen voor een mogelijke vrijstelling tot 80% van de bedrijfsvoorheffing. Aangezien het gaat om een vrijstelling van het doorstorten van de bedrijfsvoorheffing is dit een snelle manier om geld te besparen. Dankzij deze besparingen kan je als bedrijf meer beschikbaar kapitaal vrijmaken om te investeren in innovatie dan er oorspronkelijk was voorzien in het budget. 

Nu je weet dat er bespaard kan worden is de vraag hoe je dit juist kan doen. De gemakkelijkste manier voor een bedrijf is om dit uit te besteden aan een externe partner. Op deze manier hoef je als onderneming geen mensen op de payroll te nemen, geen opleidingen te voorzien etc. FI Group ontneemt je deze zorgen waardoor je met meer tijd en geld overblijft om te investeren. Dit door te analyseren welke projecten en medewerkers er in aanmerking komen voor de BV-vrijstelling. Het enige dat van jou, als klant, wordt verwacht is de nodige informatie doorsturen over jouw actieve en toekomstige projecten en het personeel dat hieraan werkt.  

Eerst en vooral kijken we bij FI Group naar de aard van het project. Waarnaar wordt er onderzoek gedaan en komt dit in aanmerking als onderzoek en ontwikkeling? We baseren ons hiervoor op de definitie van O&O die we terugvinden in het Frascati-handboek:  

  • Vernieuwend;
  • Creatief;
  • Onzeker;
  • Systematisch;
  • Overdraagbaar en reproduceerbaar.

Waar werken we samen naartoe? 

Eens we een project hebben gevonden dat voldoet aan de voorwaarden gaan we over tot de volgende stap, de werknemers. We analyseren wie er op dit project werkt, wat ze juist doen en hoeveel van hun tijd ze hieraan spenderen. Om dit na te gaan hebben we een overzicht nodig van de werknemers op de payroll en hun diploma’s. Beschikken de onderzoekers over de juiste diploma’s? Er moet namelijk minstens één iemand in het bezit zijn van een master-diploma. Is dit het geval kunnen onderzoekers met een bachelor-diploma ook worden opgenomen voor deze regeling.  

Nu de kandidaten voor deze vrijstelling gekend zijn, bekijken we welke grootorde van vrijstelling we per onderzoeker kunnen toepassen. Als bedrijf moet je kunnen aantonen hoeveel tijd de persoon in kwestie werk aan dit project. Je voorziet ons hier met de nodige timesheets en functieomschrijving zodat we jouw dossier kunnen vervolledigen. 

Ons dossier is volledig afgewerkt en we zijn klaar om onze vrijstelling toe te passen. Samen overlopen we het rapport dat we hebben opgesteld. Hier krijg je een overzicht van onze bevindingen. Dit geeft ons nog een moment om te bespreken of ons dossier overeenkomt met de realiteit. Zodra dit is goedgekeurd neemt FI Group contact op met jouw sociaal secretariaat om de vrijstelling toe te passen. 

Het nodige is gedaan, als onderneming kan je vanaf nu genieten van deze vrijstelling waardoor er extra kapitaal overblijft om te herinvesteren in jouw toekomst. FI Group zal regelmatig contact met je opnemen om op te volgen of de situatie is veranderd. Dit kan gaan van de afloop van een project tot het uitbreiden van het team. Wij zullen vervolgens het nodige doen om het dossier bij te werken. 

Om zeker te zijn dat onze klanten op beide oren kunnen slapen staat FI Group ook klaar om jouw (project)dossier te verdedigen in geval van fiscale controle. 

FI Group heeft 20 jaar ervaring en wil u ondersteunen bij het begrijpen en benutten van de beschikbare O&O+I mogelijkheden. Onze experts staan tot uw beschikking om uw project te analyseren en samen met u de volgende stappen te zetten tot innovatie. 

Yvette Poumpalova

Dylan Meneve

× How can I help you?