Het Green Deal Industrieel Plan maakt deel uit van het bredere Green Deal-initiatief van de Europese Unie, dat tot doel heeft de EU tegen 2050 klimaatneutraal te maken. Het Industrieel Plan richt zich specifiek op de transformatie van de industriële sector van de EU om deze duurzamer en concurrerender te maken in het Net-Zero tijdperk.
In het kort:
De Green Deal Industrieel Plan is een alomvattende strategie om de industriële sector van de EU te transformeren en duurzamer, concurrerender en veerkrachtiger te maken in het licht van de mondiale uitdagingen. Door innovatie, circulariteit en inclusiviteit te ondersteunen, wil het plan de economische groei stimuleren en nieuwe kansen creëren voor bedrijven en werknemers in het Net-Zero tijdperk.
In het voorjaar van 2023 werd de Net-Zero Industry Act (NZIA) voorgesteld. Als deel van de Green Deal Industrial Plan, heeft het als doel de productiecapaciteit van groene technologieën op te schalen.
De Europese Commissie wilt dat de energie- en industriesectoren veerkrachtiger en duurzamer worden. Dit kan bereikt worden aan de hand van 7 pillaren om te investeren in groene technologieën:
De Commissie heeft een lijst van 8 strategische Net-Zero technologieën opgesteld die extra steun zullen krijgen. Het gaat hier over:
Een transitie naar een circulaire economie die duurzaam is, vereist een optimaal beheer van grondstoffen (staal, olie, plastic, aardgas, steenkool, …). Het gebruik ervan is een grote uitdaging voor het milieu en het klimaat, een ambitie die wordt nagestreefd door de NGEU Groene Transitie.
Het heeft het potentieel om de Belgische economie te transformeren en nieuwe en duurzame concurrentievoordelen te genereren, die verder gaan dan recyclage. Het richt zich op vermindering van het verbruik, levensduur, hergebruik, terugwinning, eco-design en nieuwe vormen van consumptie van producten en diensten.
Een van de belangrijkste doelstellingen van het Industrieel Plan is het ondersteunen van de ontwikkeling van duurzame en concurrerende industrieën, met name in strategische sectoren zoals schone energie, mobiliteit en digitale technologieën. Dit betekent dat ondernemingen die op deze gebieden actief zijn, meer mogelijkheden hebben om toegang te krijgen tot O&O-subsidies, aangezien deze sectoren waarschijnlijk prioriteit krijgen bij de financiering.
Bovendien beoogt het plan ook circulariteit en efficiënt gebruik van hulpbronnen te bevorderen, wat nieuwe kansen kan creëren voor ondernemingen die op deze gebieden werkzaam zijn om toegang te krijgen tot O&O-subsidies die gericht zijn op het bevorderen van duurzame en circulaire bedrijfsmodellen.
Het is echter belangrijk op te merken dat het Green Deal Industrieel Plan zich nog in een vroeg stadium van uitvoering bevindt, en het kan enige tijd duren voordat de volledige implicaties van het Plan worden gerealiseerd. Ondernemingen die in België O&O-subsidies willen aanvragen, moeten op de hoogte blijven van de uitvoering van het plan en de nieuwe financieringsmogelijkheden die daaruit kunnen voortvloeien.
Om investeringen in O&O+I verder aan te moedigen, helpen onze FI Group consultants bij het identificeren, implementeren en onderhouden van de nodige financiële processen. Wij ondersteunen je bij het begrijpen en onderscheppen van beschikbare O&O+I mogelijkheden.