De Europese Commissie heeft haar goedkeuring gegeven aan de Belgische Regionale Steunkaart van 1 januari 2022 tot 31 december 2027 in het kader van de herziene Richtlijnen Regionale Steun (RRS). FI Group bekijkt de nieuwe kaarten en hun wijzigingen voor zowel Vlaanderen als Wallonië, die van start gaan op 1 September 2022.
Wat zijn de Richtlijnen Regionale Steun?
Het uiteindelijke doel van regionale staatssteun is het ondersteunen van economische ontwikkeling en werkgelegenheid. In de richtlijnen inzake regionale steun (RSS) zijn de regels uiteengezet volgens welke de lidstaten staatssteun kunnen verlenen aan ondernemingen ter ondersteuning van investeringen in nieuwe productiefaciliteiten in de minder bevoorrechte regio’s van Europa of ter uitbreiding of modernisering van bestaande faciliteiten.
In de richtlijnen geeft de Europese Commissie aan onder welke voorwaarden regionale steun overeenstemt met de interne markt en stelt zij de criteria vast aan de hand waarvan wordt bepaald welke gebieden aan de steunvoorwaarden voldoen. De gebieden met de grootste achterstand worden als volgt afgebakend:
De richtlijnen bevatten ook regels voor de lidstaten om regionale-steunkaarten op te stellen (de geografische gebieden waar ondernemingen regionale staatssteun kunnen ontvangen, en in welke intensiteiten). Voor België is deze kaart in juli 2022 goedgekeurd.
Op de regionale-steunkaart van België zijn de Belgische regio’s afgebakend die voor investeringssteun in aanmerking komen. Op de kaart zijn ook de maximale steunintensiteiten in de in aanmerking komende regio’s vastgesteld.
De steunintensiteit is het maximumbedrag aan staatssteun dat per begunstigde kan worden toegekend, uitgedrukt als een percentage van de in aanmerking komende investeringskosten.
Het belang van de regionale steunkaarten
De regionale steunkaart is belangrijk om te weten binnen welke gemeenten investeringssteun aan grote bedrijven gegeven kan worden. Bedrijven die in aanmerking willen komen moeten wel voldoen aan de nieuwe voorwaarden die individueel bepaald worden voor zowel Vlaanderen als Wallonië. De steunkaart is ook belangrijk voor het verkrijgen van fiscale steun in het kader van ontwrichte zones.
Elke EU-lidstaat moet om de zes jaar dergelijke steunkaart afbakenen en voor goedkeuring aan de Europese Commissie voorleggen. In 2022 start een nieuwe steunperiode.
De regionale steunkaart in Vlaanderen 2022-2027
Einde 2021 diende de Vlaamse regering een voorstel voor nieuwe regionale steunkaart in bij Europa. Het gaat om 25 gemeenten die onder de regionale steunkaart vallen en waar op die manier investeringssteun aan grote bedrijven gegeven kan worden.
Om de gemeenten te bepalen werden verschillende criteria gehanteerd, waaronder:
Zo werden volgende 25 gemeenten geselecteerd, die zich allemaal bevinden in zone C:
Wat veranderd er in verband met subsidies en steun?
Binnen Vlaanderen kunnen kmo’s zowel opleidingssteun als investeringssteun krijgen. Waar het voor grote ondernemingen tot nu toe niet mogelijk was, kunnen deze nu opleidingssteun en investeringssteun aanvragen indien de vestiging gelegen is in een gemeente die opgenomen is op de Europese regionale steunkaart 2022-2027
Bedrijven die in aanmerking willen komen moeten dus voldoen aan de strikte, nieuwe, voorwaarden Strategische Transformatiesteun. De verdere transitie van de economie zal zo ook nog meer op duurzaamheid en klimaat gericht worden.
De regionale steunkaart in Wallonië 2022-2027
Ook de nieuw ingediende regionale steunkaart van Wallonië werd goedgekeurd. Bij het opstellen van de Waalse kaart heeft de Waalse regering in het algemeen rekening gehouden met de aantrekkelijkheid, met name voor grote bedrijven, en het ontwikkelingspotentieel van de gebieden, met name in verband met de huidige en toekomstige beschikbaarheid in de economische activiteitsgebieden en de ontwikkelingsstrategie van het Waalse Gewest.
Zo heeft deze besloten specifiek met volgende beginselen rekening te houden:
De zonering op Waals niveau, die op gemeentelijk niveau wordt vastgesteld, moet ook in overeenstemming zijn met de beginselen die door de Europese Commissie zijn vastgesteld:
Op basis daarvan heeft de Regering, naast de provincie Luxemburg die volledig onder de regeling valt, voor Wallonië vier zones afgebakend die samenhangende bekkens in de provincies Luik en Henegouwen bestrijken en die ook bepaalde gemeenten in de provincie Namen en Waals-Brabant omvatten.
Wat veranderd er in verband met subsidies en steun?
In het geval dat uw bedrijf gevestigd is in de gemeenten Anderlecht, Brussel, Vorst of Sint-Jans-Molenbeek, kan deze regeling onder bepaalde voorwaarden een premieverhoging bieden.
De laatste ontwikkelingen in 2023
Verlenging steunzones rond Machelen, Turnhout en Genk met 24 maanden
Bedrijven die investeren in een afgebakende steunzone kunnen een vrijstelling van 25% van de doorstorting van bedrijfsvoorheffing bekomen.
Grote ondernemingen komen in principe niet in aanmerking voor deze steunmaatregel maar in bepaalde gemeenten die door Europa zijn opgenomen op de ‘Regionale Steunkaart’ laat Europa een uitzondering toe.
In Vlaanderen zijn momenteel 3 zones afgebakend:
Er werd beslist door de Vlaamse regering om de verlenging van de steunzones met 24 maanden te verlengen.
FI Group heeft 20 jaar ervaring en wil u ondersteunen bij het begrijpen en onderscheppen van de beschikbare O&O+I mogelijkheden. Onze experts staan tot uw beschikking om u te analyseren.