Voor bedrijven in Vlaanderen en Wallonië die te maken hebben met stijgende energieprijzen en problemen ondervinden op het gebied van werkgelegenheid, productie en koopkracht, hebben de overheden ieders een steunpakket samengesteld. In Vlaanderen enerzijds de compensatie van de gestegen energiekosten en de uitbreiding van de beschikbare kredieten, anderzijds de lancering van een impulsprogramma om de energietransitie te versnellen. In Wallonië gaat dit van directe steun aan bedrijven die te maken krijgen met de stijgende energieprijzen tot leningen en terugbetalingen.
De Vlaamse regering
1.- Steunpakket energiekosten
Wat is het?
Extra steun voor energiekosten aan ondernemingen in het Vlaams Gewest.
Wie komt in aanmerking?
Alle soorten Vlaamse ondernemingen onder strikte voorwaarden:
Om te voorkomen dat gezonde ondernemingen besluiten hun activiteiten te vroeg stop te zetten, mogen ondernemingen in het jaar dat zij steun ontvangen geen dividend uitkeren aan de aandeelhouders.
Het gebruik van tijdelijke werkloosheid is toegestaan tot 35% van de werkgelegenheid in dezelfde periode van het voorgaande jaar.
Hoeveel middelen zijn er beschikbaar?
De Vlaamse regering maakt 250 miljoen euro vrij voor de steun voor twee kwartalen.
Bedrijven die in 2021 minstens 7.500 euro aan energie-uitgaven hadden, komen in aanmerking voor:
Meer energie-intensieve bedrijven komen in aanmerking voor:
Bedrijven in gevoelige sectoren komen in aanmerking voor:
Extra: Verlenging van de overbruggingslening
De overbruggingslening dat VLAIO sinds februari 2022 ter beschikking stelt van Vlaamse KMO’s met liquiditeitsnoden als gevolg van de Oekraïnecrisis, wordt verlengd en het bedrag ervan verhoogd.
Het krediet heeft een rentevoet van 1,5% en laat het volgende toe:
Leningen tot 50.000 euro hebben een looptijd van 24 maanden en bedragen daarboven een looptijd van 36 maanden. Gedurende de eerste 12 maanden hoeft niet te worden afgelost.
Een nieuwe, uitgebreide variant van de overbruggingslening is in ontwikkeling:
2.- Impulsprogramma energietransitie
De Vlaamse regering zet in op nieuwe technologieën die de energie-efficiëntie en het aandeel van hernieuwbare energie verhogen (recuperatie van afvalwarmte, warmtepompen, elektrische boilers, zonne-energie, biomassa, geothermie, …). Het doel is de energiekosten van bedrijven op termijn te verlagen en de afhankelijkheid van dure fossiele brandstoffen te verminderen.
Het impulsprogramma beschikt over een fonds van bijna 100 miljoen euro om in 2022 en 2023 de overgang naar hernieuwbare energie bij Vlaamse bedrijven te versnellen. Hoe?
Nu worden deze steunmaatregelen en het impulsprogramma nog geconcretiseerd en is het nog niet mogelijk om ze aan te vragen.
De Waalse regering
1.- Directe steun
Er is een budget van 175 miljoen euro beschikbaar gesteld om rechtstreekse steun te verlenen aan bedrijven die getroffen zijn door de plotselinge stijging van de energieprijzen.
De voorwaarden zijn als volgt (per kwartaal):
De steun wordt verleend voor het 4e kwartaal van 2022 en voor het 1e kwartaal van 2023 in geval van verlenging op Europees niveau van het tijdelijke crisiskader waarin steun op nationaal/regionaal niveau moet worden opgenomen.
Het interventiepercentage wordt berekend op basis van het verschil tussen de factuur voor de betrokken periode (het kwartaal) en het dubbele van de factuur voor de overeenkomstige periode van het voorgaande jaar. De voorwaarden zijn devolgende:
2.- Koolstoflekkage
De Waalse regering heeft ook beslist om het concurrentievermogen van de bevoorrading van de meest elektriciteitsintensieve industriële installaties te ondersteunen.
Er is een budget van 30 miljoen euro gereserveerd voor de maatregel “compensatie van indirecte kosten”, die tot doel heeft steun te verlenen aan bedrijven om de kosten van indirecte emissies te compenseren.
3.- Leningen en garanties
Ter aanvulling van de directe steun is ook voorzien in terugbetalingsfaciliteiten, zachte leningen en specifieke garanties voor een bedrag van 300 miljoen euro.
4.- Subsidies ten voordele van de energietransitie
Voor verdere inzichten in verband met deze steunmaatregelen, aarzel niet om contact op te nemen met een FI Group specialist. Wij blijven op de hoogte van de laatste wijzigingen en begeleiden jouw doorheen het landschap naar op-maat-gemaakte steun.
FI Group heeft 20 jaar ervaring en wil u ondersteunen bij het begrijpen en benutten van de beschikbare O&O+I mogelijkheden. Onze experts staan tot uw beschikking om uw project te analyseren en samen met u de volgende stappen te zetten.