26 juli 2023

Nu het zomerseizoen nadert, is het de perfecte tijd om te ontspannen, tot rust te komen en u onder te dompelen in boeiende zomerlectuur. Maar waarom maakt u deze zomer niet nog productiever door financieringsmogelijkheden voor uw innovatieve projecten te verkennen? Neem een kijkje naar de Belgische subsidies die de komende maanden beschikbaar zullen zijn! 

Navigeer door het financieringslandschap 

Bij FI Group begrijpen we het belang van de juiste ondersteuning vinden om uw ideeën tot leven te brengen. We kunnen uw ideale partner zijn bij het navigeren door het financieringslandschap, het afstemmen ervan op uw visie en het omzetten in een strategisch en innovatief bedrijfsplan. Dus leun achterover en laten we enkele subsidies verkennen die deze zomer open zijn of daarna zullen openen om uw verbeelding te voeden en u te helpen bij het plannen van je toekomstige strategieën. 

Kansen voor financiering van jouw groene overgang, energietransformatie en innovatie 

België is een land vol kansen als het gaat om financiering van uw groene overgang, energietransformatie en innovatieve O&O-projecten. Via verschillende soorten fondsen ondersteunt de Belgische overheid actief initiatieven die bijdragen aan een duurzame en innovatieve toekomst. Of u nu wilt werken aan de ontwikkeling van hernieuwbare energieoplossingen, het verbeteren van energie-efficiëntie, het bevorderen van technologische vooruitgang of baanbrekend onderzoek wilt starten, er zijn subsidies beschikbaar om uw ambities werkelijkheid te maken

Door gebruik te maken van deze financieringsmogelijkheden kunt u niet alleen een positieve impact hebben op de samenleving, maar ook uw concurrentiepositie op de markt versterken. 

Nu is het tijd om in enkele opwindende subsidies te duiken die u deze zomer kunt verkennen en waarop u zich in de komende weken/maanden kunt voorbereiden: 

Vlaanderen 

Groene stroom: 

Groene stroom is een subsidie die projecten ondersteunt die verband houden met de opwekking van hernieuwbare energie en de overgang naar schone en duurzame energiebronnen bevordert. 

 • Toegankelijk voor bedrijven en organisaties die betrokken zijn bij projecten op het gebied van hernieuwbare energie, zoals wind, zon, biomassa of waterkracht. 
 • Financiële ondersteuning voor de ontwikkeling, implementatie en exploitatie van projecten voor hernieuwbare energie, om zo de uitstoot van koolstof te verminderen en bij te dragen aan een groenere toekomst. 

Energietransitiefonds: 

Het Energietransitiefonds richt zich op het financieren van projecten die bijdragen aan de energietransitie en decarbonisatie van industrieën. 

 • Toegankelijk voor bedrijven en organisaties die betrokken zijn bij energietransitieprojecten, waaronder verbeteringen op het gebied van energie-efficiëntie, elektrificatie en het gebruik van duurzame praktijken. 
 • Financiële ondersteuning voor investeringen in energietransitieprojecten, inclusief onderzoek, ontwikkeling en implementatie van innovatieve technologieën en processen. 

Clean Energy Transition Partnership: 

Het Clean Energy Transition Partnership is een samenwerkingsinitiatief tussen publieke en private entiteiten in België dat tot doel heeft de overgang naar schone energie te versnellen door middel van financiering van innovatieve projecten. 

 • Toegankelijk voor samenwerkingsverbanden tussen bedrijven, onderzoeksinstellingen en overheidsinstanties die zich richten op projecten op het gebied van hernieuwbare energie, energieopslag, slimme netwerken en schone technologieën. 
 • Toegang tot financiering, technische expertise en netwerkmogelijkheden ter ondersteuning van de ontwikkeling en uitvoering van projecten voor de overgang naar schone energie. 

Baekeland-mandaten: 

Het Baekeland-mandaten subsidieprogramma heeft als doel de samenwerking tussen bedrijven en academici te stimuleren door het ondersteunen van doctoraatsonderzoeksprojecten met industriële relevantie in Vlaanderen. 

 • Toegankelijk voor bedrijven en doctoraatskandidaten in Vlaanderen die deelnemen aan samenwerkingsonderzoeksprojecten die academisch onderzoek en industriële toepassingen verbinden. 
 • Financiële ondersteuning voor doctoraatsonderzoeksprojecten, inclusief financiering voor onderzoeksactiviteiten, academisch toezicht, samenwerking met de industrie en kennisoverdracht. 

Innovatiemandaten: 

Het Innovatiemandaten subsidieprogramma ondersteunt getalenteerde onderzoekers in Vlaanderen door financiering te bieden voor postdoctorale onderzoeksprojecten die innovatie en technologische vooruitgang stimuleren. 

 • Beschikbaar voor postdoctorale onderzoekers in Vlaanderen die onderzoeksprojecten uitvoeren met een sterke focus op innovatie, technologieontwikkeling en kenniscreatie. 
 • Financiële ondersteuning voor postdoctorale onderzoeksprojecten, inclusief financiering voor onderzoeksactiviteiten, begeleiding, netwerkmogelijkheden en loopbaanontwikkeling. 

Wallonië 

0Carbon4Wal: 

De 0Carbon4Wal subsidie is bedoeld om projecten te ondersteunen die zich richten op koolstofneutraliteit en duurzame ontwikkeling in Wallonië, België. Het heeft als doel initiatieven te stimuleren die de uitstoot van broeikasgassen verminderen en de overgang naar een koolstofarme economie bevorderen. 

 • Toegankelijk voor bedrijven, onderzoeksinstellingen, lokale overheden en non-profitorganisaties gevestigd in Wallonië. Projecten moeten betrekking hebben op koolstofvermindering, energie-efficiëntie, hernieuwbare energie, circulaire economie en andere duurzame praktijken. 
 • Financiële ondersteuning voor in aanmerking komende projecten, inclusief financiering voor onderzoek, ontwikkeling, implementatie en monitoring. Inclusief toegang tot deskundige begeleiding en hulpmiddelen om de succesvolle uitvoering van duurzame initiatieven te bevorderen. 

Weet dat deze subsidies slechts een glimp zijn van de vele mogelijkheden die er zijn. Bij FI Group beschikken we over uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van financiering, en ons team van experts kan u begeleiden bij het hele proces, zodat u optimaal gebruik kunt maken van de beschikbare financieringsmogelijkheden. Dus maak gebruik van het zomerseizoen om te plannen, groot te dromen en laat ons je helpen om uw innovatieve ideeën om te zetten in succesvolle projecten. 

Met FI Group als uw betrouwbare partner kunt u zich een weg banen door het veranderende landschap van O&O-financiering en de beschikbare stimuleringsmaatregelen optimaal benutten. 

Yvette Poumpalova 

× How can I help you?