22 november 2023

In een belangrijke stap in de richting van het behalen van de ambitieuze doelstellingen van de Europese Green Deal en de Net-Zero Industry Act, lanceert de Europese Unie (EU) op 23 november 2023 twee nieuwe oproepen tot het indienen van voorstellen voor het EU-Innovatiefonds. Deze oproepen zijn bedoeld om tot 4,8 miljard euro vrij te maken om de inzet van innovatieve technologieën te versnellen, duurzame praktijken te bevorderen en de overgang naar een groene economie te stimuleren. 

Proefveiling waterstof: de weg vrijmaken voor duurzame energieoplossingen  

Een opvallend kenmerk van deze oproepen is de waterstofproefveiling, een baanbrekend initiatief dat aansluit bij de inzet van de EU om een schone en duurzame energietoekomst op te bouwen. Deze veiling, die afloopt op 8 februari 2024 (schatting), introduceert een nieuw financieringsmechanisme in het kader van het EU-Innovatiefonds en is een cruciaal onderdeel van de Waterstofbank van de EU.

Met een aanzienlijk budget van 800 miljoen euro voor projectontwikkelaars is de waterstofpilootveiling bedoeld als katalysator voor vooruitgang in waterstoftechnologieën, die een belangrijke oplossing bieden voor het koolstofvrij maken van verschillende sectoren.  

Het EU-Innovatiefonds als katalysator van transformatieve verandering  

Naast de waterstofpilootveiling zullen de oproepen voor demonstratieprojecten voor 2023 op 9 april 2024 (naar schatting) worden afgesloten, met een aanzienlijk budget van 4 miljard euro. Deze oproepen richten zich op verschillende belangrijke gebieden:  

1. Decarbonisatie

Met het oog op de dwingende noodzaak om de koolstofuitstoot in alle industrieën te verminderen, nodigt het EU-Innovatiefonds uit tot het indienen van voorstellen die effectieve strategieën voor algemene decarbonisatie laten zien.  

2. Cleantech Productie

Met het oog op de cruciale rol van fabricage bij het vormgeven van duurzame economieën, moedigt deze oproep innovatieve projecten aan die cleantech fabricageprocessen bevorderen.  

3. Maritieme sector

Het EU-Innovatiefonds erkent de milieu-impact van de maritieme industrie en verwelkomt voorstellen die gericht zijn op het bevorderen van duurzame praktijken binnen deze sector.  

4. Energie-intensieve industrieën

Om de uitdagingen van energie-intensieve industrieën aan te pakken, ondersteunt het fonds projecten die de weg bereiden voor transformatieve oplossingen voor schonere, duurzamere activiteiten.  

Navigeren door het financieringslandschap   

Voor ondernemingen in België bieden deze oproepen een unieke kans om financiering te krijgen voor hun innovatieve projecten die aansluiten bij de doelstellingen van de Europese Green Deal. Door gebruik te maken van de expertise en begeleiding van FI Group kunnen de kansen op een succesvolle financieringsaanvraag aanzienlijk worden vergroot.  

1. Initiële beoordeling

FI Group begint met een grondige beoordeling van uw project om te bepalen of het in aanmerking komt en of het voldoet aan de specifieke criteria van de oproepen van het EU-Innovatiefonds (maar heeft ook oog voor andere mogelijke financieringsopportuniteiten beschikbaar op dat moment).  

2. Strategische planning

Met een duidelijk inzicht in uw project, helpt FI Group bij het ontwikkelen van een uitgebreid en strategisch financieringsplan, zodat uw voorstel niet alleen voldoet aan de vereisten, maar ook opvalt in een concurrerend landschap.  

3. Voorbereiding van de aanvraag

FI Group ondersteunt bij de nauwgezette voorbereiding van uw financieringsaanvraag, waarbij belangrijke onderdelen zoals projectbeschrijving, budgettering en verwachte impact aan bod komen.  

4. Indiening en opvolging

Eens de aanvraag klaar is, vergemakkelijkt FI Group het indieningsproces en zorgt ervoor dat alle nodige documentatie in orde is. Na de indiening blijft het team de voortgang van uw aanvraag opvolgen, met inzichten en ondersteuning tijdens de evaluatiefase.  

5. Project implementatie

Na een succesvolle financiering, biedt FI Group een voortdurende ondersteuning bij de implementatie van uw project, om ervoor te zorgen dat uw innovatieve initiatieven naadloos verlopen en de beoogde impact hebben.  

Gebruik maken van innovatiekansen

Nu de oproepen van het EU-Innovatiefonds de deuren openen naar transformatieve projecten, krijgen bedrijven in België de kans om voorop te lopen in duurzaamheid en innovatie. Door samen te werken met FI Group kunnen bedrijven de fijne kneepjes van het financieringslandschap leren kennen en zo hun kansen vergroten om steun te krijgen voor baanbrekende initiatieven die bijdragen tot een groenere, duurzamere toekomst. De tijd om te handelen is nu – laat FI Group uw strategische partner zijn in het ontsluiten van het potentieel van EU innovatie financiering voor uw bedrijf. 

Yvette Poumpalova 

× How can I help you?