18 maart 2024

ZEBAI is een samenwerkingsproject tussen interdisciplinaire teams om een nieuwe methodologie te ontwikkelen voor het ontwerpen van emissievrije gebouwen.  Het project ontving een subsidie van €3.879.168,25 van de Europese Commissie als onderdeel van het Horizon Europe programma.  

FI Group heeft, als lid van het projectconsortium, een sleutelrol gekregen in het promoten en delen van de resultaten van het project. De rol van FI Group omvat het opstellen van een gedetailleerd plan om de resultaten van het project te promoten via verschillende kanalen zoals de website, sociale netwerken, evenementen en persberichten. FI Group is verheugd om deel uit te maken van dit initiatief en om een cruciale rol te spelen in het project en zo bij te dragen tot een meer duurzame samenleving.  

Project n°101138678, geleid door de Universidad Politécnica de Madrid en gevormd door een consortium van 18 partners uit 7 verschillende Europese landen (België, Frankrijk, Griekenland, Nederland, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Oekraïne) vierde officieel zijn lancering op 22-24 januari 2024 in Madrid.  

Jose Ignacio Blanco Cuesta – senior expert in Europese projecten bij FI Group – die ook had geholpen bij het opstellen van het voorstel, was ook aanwezig en meldde dat de bijeenkomst was gericht op het presenteren van een overzicht van het project en het definiëren van gemeenschappelijke doelstellingen. De partners benadrukten ook de noodzaak om de impact van het project te maximaliseren en onderstreepten de cruciale rol van FI Group in het project. Tijdens deze vergadering presenteerde FI Group ook een strategisch plan voor gerichte communicatieacties.  

Het projectconsortium wordt gecoördineerd door de Universidad Politecnica de Madrid (ES). De andere partners zijn The Chancellor, Masters And Scholars Of The University Of Oxford (UK), Egis Concept (FR), Lviv Polytechnic National University (UA), Smart Sustainable Social Innovations Single Member P.C. (EL), Deerns Nederland BV (NL), The University Of Birmingham (UK), Agencia Estatal Consejo Superior De Investigaciones Cientificas (ES), European Institute for Innovation – Technology. (DE), Neoeco Developpement (FR), Agencia de Vivienda y Rehabilitacion de Andalucia (ES), Technische Universiteit Delft (NL), Lurtis Rules Sl (ES), FI Group (BE), Stichting Amsterdam Institute For Advanced Metropolitan Solutions (NL), Architecture Meets Engineering SL (ES), Royal Institution of Chartered Surveyors (UK), Universidad de Alcala (ES).  

ZEBAI: Artificiële intelligentie inzetten voor efficiënt, milieuvriendelijk ontwerp  

Het ZEBAI-project maakt deel uit van Cluster 5 Energie, Klimaat en Mobiliteit van het Horizon Europe-programma. Het stelt een nieuwe aanpak voor om energieneutrale gebouwen te ontwerpen. Deze aanpak maakt het mogelijk om emissievrije gebouwen te creëren die efficiënter kunnen worden aangepast aan verschillende klimaten, toepassingen en bouwstijlen. Het doel is om bij te dragen aan de bouw van een uitstootvrij gebouwenbestand tegen 2050.   

Daarnaast zal het project een database van materialen creëren met nauwkeurige informatie over hun eigenschappen en zal het ook de werkelijke prestaties van gebouwen vergelijken met de aanvankelijke voorspellingen. Artificiële intelligentie (AI) zal worden gebruikt om de beste materialen en systemen te selecteren voor elk aspect van het gebouwontwerp. Dit zal het ontwerpproces efficiënter en gebruiksvriendelijker maken en er tegelijkertijd voor zorgen dat gebouwen milieuvriendelijk en kosteneffectief zijn.  

Over Horizon Europe

Met een budget van €95,5 miljard voor de periode 2021-2027 is Horizon Europe momenteel het belangrijkste financieringsprogramma van de Europese Unie voor onderzoeks- en innovatieprojecten.  

Naast het ondersteunen van O&O&I en het versterken van de Europese Onderzoeksruimte, heeft het programma ook als doel om klimaatverandering te voorkomen, bij te dragen aan het behalen van de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties en het concurrentievermogen en de groei van Europa te stimuleren.  

DJAROUN Ferroudja  

× How can I help you?